Ryż jest jednym z podstawowych produktów spożywczych i w polskiej kuchni często stanowi dodatek do pozostałej części dania. Podczas jego gotowania może jednak dojść do sklejenia. Istnieją sposoby, aby temu zapobiec.
Choć z pewnością mało kto ma problemy z gotowaniem ryżu, w trakcie tej czynności może dojść do niechcianego sklejania się ziarenek. W efekcie otrzymujemy niespecjalnie smakowite danie.
Najważniejszym krokiem jest utrzymanie odpowiednich proporcji ryżu i wody. Najlepszy efekt uzyskamy, gdy proporcje te wynoszą 1:2. Oznacza to, że na pół szklanki ryżu wlewamy do garnka szklankę wody.
Co więcej, przed wrzuceniem do garnka ryż dobrze jest opłukać zimną wodą. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru skrobi, która w największym stopniu przyczynia się do niechcianego sklejania się ziaren.
Warto również pamiętać, że ryż powinniśmy gotować na jak najmniejszym ogniu. W takiej sytuacji nie będzie potrzeby jego mieszania. Wystarczy, że uzbroimy się w cierpliwość i odczekamy, aż ziarenka odpowiednio wchłoną wodę.