Jak mrozić fasolkę szparagową? Wiele osób popełnia ten błąd

fasolka szparagowa
fot. Pixabay

Wielu Polaków podczas mrożenia fasolki szparagowej popełnia błąd. Pomijają nie tylko blanszowanie, ale również staranne odsączenie warzywa. Niestety prowadzi to do kulinarnej klęski, ponieważ strąki tracą na smaku i nie wyglądają apetyczne. Dziś dowiesz się, jak przygotować fasolkę szparagową do mrożenia.

REKLAMA

W sezonie często sięgamy po fasolkę szparagową. Nic dziwnego, z dodatkiem stopionego masła albo zrumienionej na masełku tartej bułce smakuje rewelacyjnie. Na szczęście możemy się nią raczyć także poza sezonem. Wystarczy tylko wyciągnąć strąki z zamrażarki. Mrożonkę można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Dziś podpowiemy wam, jak zamrozić to warzywo, by zachowało fantastyczny smak i ładny wygląd.

Mrożenie fasolki szparagowej – najczęstsze błędy

Poprzez nieodpowiednie zamrożenie możemy zamiast apetycznie wyglądających, zamrożonych strąków uzyskać lodową grudę. Dlaczego?

Zanim schowasz fasolkę w zamrażarce, najpierw ją umyj, po czym starannie osusz. Popularnym błędem jest umieszczanie w specjalnych torebkach opłukanej, wilgotnej fasolki, która potem trafia do zamrażarki. Tym sposobem strąki zamrażają się okolone warstwą lodu. Powstaje bryła, której nie można rozdzielić, ponadto warzywo mrozi się całkiem inaczej, niż osuszone. Aczkolwiek po opłukaniu warto je jeszcze zblanszować. Tę metodę można pominąć, ale dzięki niej warzywo będzie lepsze w smaku, zachowa też wyrazisty kolor i więcej wartości zdrowotnych.

REKLAMA

Blanszowanie fasolki szparagowej

Wrzuć fasolkę na wrzątek, gotuj ją przez 3-5 minut, a następnie przelej na sito i wszystko zanurz w chłodnej wodzie. Po upływie 3-5 minut możesz wyjąć sitko ze strąkami. Poprzez zahartowanie proces gotowania zostaje wstrzymany, a przy blanszowaniu chodzi o to, aby sparzyć produkt, a nie go ugotować. Teraz starannie osusz strąki, przełóż do opakowania i włóż do zamrażalnika.

Mrożenie fasolki szparagowej

Fasolkę warto najpierw obmrozić. Rozłóż ją więc luźno na tacy. Aby strąki do niej nie przymarzły, możesz wyłożyć naczynie pergaminem. Gdy warzywo stwardnieje na skutek mrożenia, przełóż je do torebek strunowych. Po zamknięciu wsadź produkt do zamrażalnika. Nie zapomnij podpisać mrożonki, zamieść na niej informację z datą zamrożenia. Warzywo przechowywane w ujemnej temperaturze może nadawać się do konsumpcji nawet przez rok.

Podziel się: