Jak pozbyć się śluzu i nieprzyjemnego zapachu z karpia
fot. screen Youtube / M B

Po karpia niektórzy sięgają wyłącznie podczas świąt Bożego Narodzenia. Są też osoby, które przyrządzają go dużo częściej, bo bardzo lubią jego smak. Choć może on sprawić trochę trudności w obróbce, to i tak większość ludzi się nie zniechęca i zabiera się ostro do pracy. Przychodzimy więc z pomocą i radzimy, jak usunąć śluz oraz nieprzyjemny zapach z karpia.

Smażysz karpia? Musisz pozbawić go śluzu

Aby usunąć śluz z ryby, najpierw ją umyj pod bieżącą wodą. Czynność tę wykonuj delikatnie, aby nie rozpryskać obecnych na mięsie bakterii po całej kuchni. Skomplikowane narzędzia i ciepła woda są zbędne.

Wystarczy, że umieścisz rybę w siatce z plastiku, w której kupujesz warzywa, jak ziemniaki czy cebula, a otrzymasz myjkę, którą sprawnie pozbędziesz się śluzu. Karpia w takim „opakowaniu” przenieś pod wodę i łagodnie pocieraj siatką o jego skórę. Wystarczy chwila, aby po niechcianej mazi nie było śladu.

Cebula – sposób na zniwelowanie nieprzyjemnego posmaku z karpia

Aby karp nie miał posmaku mułu pokrój go na dzwonki, oprósz solą, a następnie obłóż plasterkami cebuli. Tak przygotowaną rybę umieść w chłodnym miejscu (np. na balkonie) na całą noc albo nawet na dłużej. Ta metoda znacznie polepszy smak mięsa. Warto zaznaczyć, że na targowiskach czy w innych punktach sprzedaży można dostać karpie hodowane, które zostały wcześniej „odmulone”. Takie sztuki są zawczasu odławiane, a potem przetrzymywane przez długi czas w idealnie czystej wodzie. Dzięki temu jedząc karpia, nie czuć w nim żadnego obcego posmaku.

Więcej przepisów na świąteczne potrawy znajdziesz na naszej stronie. Niedawno zamieszczaliśmy przepis na pyszny makowiec japoński oraz świąteczne pierniczki według Ani Starmach. Pisaliśmy też o tym, jak usunąć nadmiar soli ze śledzi.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę