Przepis na makowiec japoński. Nie pomiń tej czynności, a będzie niezwykle puszysty

makowiec japoński
fot. screen Youtube / W Mojej Pysznej Kuchni

Przepis na makowiec japoński jest niezwykle prosty i szybki. To wszystko za sprawą gotowej masy makowej, której użyjemy. Jak zatem przygotować pyszne ciasto na świąteczny stół, które zachwyci gości? Wyjaśniamy krok po kroku.

REKLAMA

Makowiec japoński – ciasto, które pokocha cała rodzina

Gdy nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, smakołyki takie jak jabłecznik, karpatka czy tiramisu odchodzą w zapomnienie, a ich miejsce zajmuje sernik, piernik albo makowiec. Ten ostatni powinien obowiązkowo znaleźć się w naszym spisie świątecznych deserów. Jednak może on gościć w naszym domu znacznie częściej.

Makowiec składa się oczywiście z masy makowej, jajek, wielu różnorodnych bakalii oraz jabłek. Podczas przyrządzania ciasta nie można zapomnieć o pewnej ważnej kwestii. Jeśli ją zbagatelizujemy, wtedy większość ciężkich składników opadnie na dno foremki, co może prowadzić do powstania zakalca. Sprawdźcie, co zrobić, aby tak się nie stało.

REKLAMA

Makowiec japoński – receptura z gotową masą makową

Składniki:
7 soczystych jabłek
puszka gotowej masy makowej (ok. 800 g)
50 g orzechów włoskich
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
7 jajek
50 g suszonych moreli
50 g migdałów
50 g rodzynek
3 łyżki oleju rzepakowego
100 g suchej kaszy manny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania składników – obierz jabłka, usuń z nich gniazda nasienne i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Bakalie posiekaj. Białka oddziel od żółtek i solidnie ubij je na sztywno. W dużym naczyniu połącz masę makową z kaszą manną, żółtkami, proszkiem do pieczenia i olejem.

REKLAMA

Później dodaj ubite białka. To ważny etap, gdyż porządnie ubite białka sprawią, że wypiek będzie odpowiednio napowietrzony. Trzeba ją jednak dodawać stopniowo – pierwsza porcja trochę rozluźni masę, natomiast pozostałe utrzymają puszystość ciasta. Uwaga: białka wmieszaj bardzo ostrożnie przy pomocy szpatułki, jednocześnie staraj się wtłoczyć dużo powietrza. Na końcu wrzuć bakalie i jabłka, a następnie wszystko ponownie delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę przełóż do blachy wyścielonej pergaminem i piecz w 180°C przez 60 minut. Gotowy wypiek możesz pozostawić bez dekoracji. Jeśli jednak chcesz, aby makowiec prezentował się jeszcze lepiej, zrób apetyczną polewę czekoladową, bądź lukier. Sprawdzi się także prosta posypka z cukru pudru.

Podziel się: