Przepis na świąteczne pierniczki z lukrem od Ani Starmach
fot. Facebook / Anna Starmach / Unsplash

Święta zbliżają się wielkimi krokami, czas pomyśleć o zrobieniu domowych pierniczków. Dziś przygotowaliśmy dla was wspaniałą recepturę Ani Starmach na miękkie, bożonarodzeniowe pierniczki z lukrem. Możecie je przyrządzić nawet dziś. Jeśli zostaną zamknięte w słoju lub ceramicznym naczyniu bez problemu przetrwają do Świąt.

Pierniczki to ciasteczka, które swym aromatem i uroczym wyglądem wprowadzają do domu świąteczny nastrój. Uwielbiają je dzieci i dorośli. Są świetnie na przekąskę, można je też zawiesić na choince albo dorzucić do prezentu gwiazdkowego.

Przepis na świąteczne pierniczki z lukrem od Ani Starmach

Składniki:
2 łyżki cukru pudru
2 szklanki mąki
1 jajko
2/3 szklanki płynnego miodu
1 torebka przyprawy do piernika
2 łyżki masła
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

na lukier:
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki gorącej wody
1 szklanka cukru pudru

Wykonanie:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, przekładamy do niej cukier puder, miękkie masło i miód. Po chwili wbijamy jajko, wsypujemy cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, pokrojoną skórkę pomarańczową i przyprawę do piernika. Produkty zagarniamy nożem i mieszamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie, jednolite ciasto. Później zawinięte w folię spożywczą umieszczamy w lodówce na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je i dzielimy na części. Podsypujemy mąką, każdą rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy pierniczki przy użyciu foremki.

Na blaszce z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia i umieszczamy na niej ciasteczka. Pieczemy je w piecu rozgrzanym do 180°C przez ok. 12 minut. Pozostało nam już tylko udekorować nasze wyroby lukrem. Aby go zrobić, ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny oraz gorącą wodą. Gdy powstanie gęsta, szklista masa ozdabiamy ostudzone pierniczki.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę