Smak mułu w rybie może wynikać z wielu różnych czynników. Najczęściej wiąże się to z procesem przygotowywania ryb do spożycia. Jak pozbyć się tego zapachu i smaku mułu? Poznaj rewelacyjne wskazówki.
Zbliżają się święta, a w związku z tym wiele osób zaczyna przygotowania do kolacji wigilijnej, na której ryby odgrywają rolę główną. Aby smakowała rewelacyjnie i nie miała zapachu mułu, warto zastosować pewien trik.
Zapach mułu w rybie – skąd się bierze?
Ryby przechowywane w nieodpowiednich warunkach – w wodzie zawierającej zbyt dużo osadów i innych zanieczyszczeń mają duży posmak i zapach mułu. Ważne jest to, by ryba była odpowiednio oczyszczona z resztek mułu i brudu. Aby tego uniknąć warto kupować ryby w zaufanym miejscu i przechowywać je w prawidłowych warunkach. Pamiętaj o przestrzeganiu higieny.
Jak pozbyć się smaku i zapachu mułu w rybie? Sięgnij po ten płyn
Najpierw zanurz oczyszczoną rybę w zimnej wodzie na 20 minut, a potem sięgnij po mleko lub wodę z sokiem z cytryny i namocz w tym rybę. Kwas cytrynowy zneutralizuje nieprzyjemne smaki i zapachy mułu. Zawsze wybieraj świeże ryby w sprawdzonych sklepach. To kluczowa kwestia i warto sprawdzać terminy ważności na opakowaniach. Odpowiednie przechowywanie, czyszczenie i przygotowanie znacząco poprawiają smak spożywanych ryb.