borówki
fot. Pixabay

Mrożenie owoców to znakomity sposób na to, aby cieszyć się ich niezwykłym smakiem także poza sezonem letnim. Borówki też można zamrozić, jednak warto wiedzieć, jak to robić prawidłowo. Dziś wszystko wam wyjaśnimy.

W wakacje często zajadamy się różnymi przysmakami z dodatkiem borówek. Owoce te świetnie sprawdzą jako dekoracja ciast, nadzienie do tart, składnik muffinek czy koktajli. Mogą być też dodatkiem do naleśników i gofrów. Jeśli macie spory zapas tych owoców, spokojnie możecie je zamrozić i użyć przy innej okazji. Powinniście jednak zwrócić uwagę na jeden detal, aby po wyjęciu z zamrażalnika owoce były nadal pyszne i apetyczne.

Jak zamrozić borówki?

Niektóre owoce w ogóle nie nadają się do mrożenia (np. kiwi, arbuz). Inaczej jest w przypadku borówek – te można z powodzeniem zamrozić. To doskonały sposób na ich przechowanie, można po nie sięgnąć w każdej chwili. Zanim schowacie borówki w chłodzie, starannie je opłuczcie, a potem osuszcie. Druga czynność jest bardzo ważna i wielu ludzi zwyczajnie ją bagatelizuje, co jest błędem.

Wilgotne borówki mogą bowiem łatwo się posklejać, formując pokaźne bryły, które potem ciężko będzie rozmrozić. Aby skutecznie usunąć z nich nadmiar wody, warto umieścić je na papierowym ręczniku i poczekać, aż wyschną. Później owoce można przełożyć do pojemnika na mrożonki albo specjalnego woreczka.

Dlaczego warto sięgać po borówki?

Borówki nie bez przyczyny nazywane są „superfoods”. Mogą poszczycić się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Oprócz licznych przeciwutleniaczy chroniących organizm przed różnymi chorobami borówki poprawiają wygląd skóry, a za sprawą błonnika pokarmowego usprawniają pracę układu trawiennego.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę