Jak przygotować idealnego łososia? Niezwykle ważna jest temperatura
Łosoś to ryba, która uwielbiana jest przez wiele osób. Co prawda, należy ona do droższych, jednak jej smak bez wątpienia jest wart każdej ceny. Jak jednak przygotować łososia w taki sposób, aby wydobyć z niego to, co najlepsze?
REKLAMA
Idealny łosoś!
Do idealnego przygotowania łososia będziemy potrzebować tylko kilku składników. Będą to oczywiście dwa filety samego łososia, a także masło, posiekany koperek, pieprz i sól, słodka papryka oraz 4 plastry cytryny.
Przygotowanie łososia zaczynamy od jego dokładnego odsączenia przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie filety obficie nacieramy przyprawami i układamy na nich plastry cytryny, masło oraz posiekany koperek. Tak przygotowaną rybę układamy na folii aluminiowej i dokładnie zawijamy.
REKLAMA
Sekret tkwi w temperaturze!
Folię z łososiem wkładamy do naczynia żaroodpornego. I tutaj dochodzimy do najważniejszego punktu. Łososia umieszczamy w zimnym piekarniku! Dopiero teraz nastawiamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie rybę odwijamy z folii i umieszczamy w piekarniku jeszcze na 5 minut. Dzięki takiemu przygotowaniu łosoś będzie miał idealną konsystencję i niepowtarzalny smak!