Jak przygotować zimne nóżki bez żelatyny? Pamiętaj o tym triku

galareta zimne nóżki
fot. screen Youtube / Quick Cooking

Zimne nóżki to przysmak, który przygotowujemy zazwyczaj na spotkania rodzinne czy inne uroczystości. Potrawa będzie iście tradycyjna, jeśli zrobimy ją bez dodatku zagęszczaczy. Zdradzamy przepis na smakowite zimne nóżki bez żelatyny. Tajemnica tkwi w wywarze gotowanym na nóżkach wieprzowych.

REKLAMA

Baza potrawy, czyli wywar bez dodatku żelatyny, powinniśmy gotować nawet przez kilka godzin. W trakcie powolnego pyrkania, z nóżek uwalnia się składnik zwany klejem. To właśnie ta substancja sprawi, że galareta zastygnie i nie trzeba będzie dodawać do niej żelatyny wieprzowej. Chociaż przygotowanie zimnych nóżek jest bardzo proste, to wymaga od nas cierpliwości. Jednakże efekt wynagradza każdą poświęconą chwilę. Musicie wypróbować ten przepis.

Jak przyrządzić zimne nóżki bez dodatku żelatyny?

Składniki:
1 korzeń pietruszki
2 średnie marchewki
3 nóżki wieprzowe
niewielki kawałek selera
1 cebula
pieprz i sól do smaku
łyżka majeranku
kilka kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe

REKLAMA

Wykonanie:
Mięso wkładamy do sporego garnka, dorzucamy warzywa korzeniowe, ziele angielskie, liście laurowe i opaloną nad palnikiem cebulę. Zalewamy wszystko wodą, doprowadzamy do wrzenia, a potem gotujemy bulion przez 3 godziny na małym gazie. Po tym czasie wywar odcedzamy od jarzyn i mięsa. Wieprzowinę oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki. Ugotowaną marchewkę kroimy w niewielką kostkę. Do wywaru znów przekładamy mięso wraz z marchewką. Wszystko raz jeszcze zagotowujemy i doprawiamy do smaku majerankiem, pieprzem i solą. Starannie mieszamy, zdejmujemy z ognia, a potem rozlewamy na porcje do miseczek i odstawiamy do wystygnięcia. Gdy galareta będzie już zimna, wkładamy ją do lodówki, aby stężała.

Udostępnij: