Jak przyprawić grzyby
fot. Unsplash

Chociaż grzyby same w sobie mają dużo smaku, to warto go jeszcze bardziej podkręcić, dodając do nich różnorodne przyprawy. Najlepiej sprawdza się tymianek, rozmaryn i natka pietruszki. Jeśli dodamy je do grzybów, możemy mieć pewność, że będą wyśmienite. Jednak nie wszystkie przyprawy nadają się do ich przyprawiania. Przyprawą, która mogłaby przyćmić ich smak jest, chociażby ostra papryczka.

Jak przyprawić grzyby po mistrzowsku? 3 najlepsze przyprawy

Tymianek, za sprawą swojej świeżości podkreśla ziemistość grzybów i ożywia ich zapach. Doskonale komponuje się zwłaszcza w podsmażanych grzybach i sosach. Z kolei natkę pietruszki zawsze najlepiej dodawać pod sam koniec gotowania grzybów – wtedy zachowa kolor i aromat, a także pogłębi smak grzybów. Rozmaryn jest często dodawany do wołowiny, jednak świetnie sprawdzi się także jako dodatek do grzybów. Nada im przyjemnego sosnowego aromatu.

Jakich przypraw nie dodawać do grzybów?

Jak wspomniano na początku, lepiej zrezygnować z dodawania ostrych przypraw, ponieważ mogą one przeszkadzać w wyczuciu dokładnego smaku grzybów. Należy pamiętać, że z każdym rodzajem przypraw nie można przesadzać. Są one tylko skromnym dodatkiem, a ich zadaniem jest urozmaicenie smaku potraw. Gdy dodamy ich zbyt dużo, wtedy zdominują smak całego dania.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna