Orzechy włoskie i laskowe są częstymi dodatkami wielu potraw, ale nierzadko są również spożywane jako oddzielna przekąska. Istnieje kilka przydatnych trików, które pozwolą rozłupać je bez użycia dziadka do orzechów.
Orzechy mają w swoim składzie wiele przydatnych składników i witamin. Jeżeli mamy problemy z tym, aby dostać się do jadalnej części laskowych i włoskich, warto skorzystać z poniższych trików.
Dobrym pomysłem na rozłupanie orzechów jest użycie tłuczka do mięsa. Wystarczy położyć je na ściereczce znajdującej się na desce do krojenia i zdecydowanym ruchem uderzyć w orzechy. Dostanie się do nich będzie bardzo łatwe.
W przypadku orzechów laskowych możemy również postawić na inną prostą metodę. Wystarczy zamoczyć je w wodzie, a następnie wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach powinny pękać, pozostawiając na wierzchu jadalną część.
Niektórzy decydują się również na siłowe rozwiązania. W tym celu wystarczy wrzucić orzechy np. do słoika i energicznie nim wstrząsać. Po pewnym czasie powinny zacząć się samoistnie otwierać.