Każdy, kto codziennie piecze i gotuje, może przez przypadek przypalić danie. Wystarczy chwila nieuwagi i mała katastrofa kulinarna gotowa. Zwęglona z wierzchu lub przylgnięta do dna garnka potrawa zazwyczaj wydziela nieprzyjemny zapach spalenizny, który unosi się w całej kuchni, a nawet w domu. Jak szybko się go pozbyć? Podpowiadamy.
Jak usunąć zapach spalenizny z kuchni?
Aby zneutralizować nieprzyjemny swąd, użyj octu. Napełnij nim szklankę, przelej zawartość do garnka i zagotuj. Ocet może się gotować nawet 5 minut, wtedy gruntownie wyparuje z naczynia i rozejdzie się po całym mieszkaniu.
Oprócz octu w walce z niechcianą wonią mogą pomóc także cytrusy. Skórkę z pomarańczy, grejpfruta czy cytryny najpierw wrzuć do wody i gotuj ok. pół godziny bez pokrywki. W podobny sposób zadziała też sok z cytryny – gotuj go kilka minut w wodzie.
Na zapach spalenizny znakomitą metodą jest również soda oczyszczona i sól. Któryś z tych proszków rozsyp np. na blacie kuchennym i pozostaw na minimum 60 minut. Soda i sól mają właściwości absorbujące obce zapachy.
Co zrobić, gdy przypali się danie?
W takiej sytuacji powinieneś najpierw wynieść brytfannę lub garnek na zewnątrz (np. na balkon). Dzięki temu nieprzyjemna woń nie będzie się pogłębiać, a naczynie z daniem szybciej się wystudzi. Kolejną czynnością, jaką warto wykonać, jest uchylenie okna, a nawet zrobienie przeciągu. Wtedy swąd szybciej ulotni się z pomieszczenia. Teraz wystarczy podjąć odpowiednie kroki w kierunku usunięcia niemiłego zapachu. Warto dodać, że swąd bardzo łatwo przenika do tkanin, więc jeśli doświadczysz takiego incydentu, powinieneś wyprać zasłony i firany.