Jak ugotować bób żeby był idealny w smaku? To pytanie nurtuje wiele osób, dlatego dziś przedstawiamy rewelacyjny i najbardziej skuteczny sposób na jego gotowanie. Spróbuj i przekonaj się!
Bób to warzywo o charakterystycznym smaku i wyglądzie. Jest popularne na całym świecie. Zawiera wiele cennych wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Jest niskokaloryczny, ma dużą zawartość białka oraz błonnika, dlatego jest świetny dla osób będących na diecie. Ale nie tylko, bo jest uwielbiany przez większość osób.
Aby smakował idealnie, trzeba go odpowiednio ugotować. Wielu z nas zastanawia się jak to zrobić, żeby był miękki, ale nie rozgotowany i lekko chrupki? Musisz poznać najbardziej skuteczny sposób na jego gotowanie! Dzięki temu będzie perfekcyjny w smaku!
Jak ugotować bób żeby był idealny w smaku? Koniecznie spróbuj tego sposobu
Żeby bób smakował perfekcyjnie, trzeba go bardzo obficie posolić. Ale jest pewien trik, który sprawi, że nie będzie miał nieprzyjemnego zapachu podczas gotowania i będzie idealnie miękki.
Wystarczy, że do osolonej i wrzącej wody dodasz ząbek czosnku oraz łyżkę masła i świeży koperek. Wrzucaj bób do zagotowanej wody. Ta kombinacja sprawi, że smak bobu będzie niepowtarzalny.
Jak długo powinno się gotować bób?
Młody bób powinno gotować się 5-7 minut od momentu wrzucenia go do wrzącej wody. Nieco starszy trzeba gotować od 10 do 15 minut. Najlepiej jednak sprawdzać co jakiś czas po jednym ziarenku.