Czosnek jest elementem wielu potraw w polskiej kuchni i ma wielu swoich wyznawców. Jego obieranie wiąże się jednak z tym, że później na dłoniach przez długi czas pozostaje jego zapach. Jest jednak sposób na to, aby tego uniknąć.
Jak obierać czosnek?
Znany ze swojego intensywnego smaku czosnek jest jednym z najstarszych antybiotyków znanych ludzkości. Choć ma znakomite właściwości lecznicze, równie często stanowi podstawę do dań wielu kuchni.
W celu wykorzystania czosnku, najpierw należy go obrać. Wiele osób nie przepada za jego zapachem, ale jest na szczęście na to sposób. Wystarczy zaopatrzyć się w silikonową podkładkę, w którą zawijamy czosnek, a następnie kilka razy go rolujemy.
Istnieją inne, skuteczne sposoby
Przydatny sposób, którym podzielił się kanał DaveHax na YouTube jest dobrym sposobem, ponieważ samo rolowanie czosnku jest w zupełności wystarczające, aby pozbyć się łupinki, która nie przydaje się na etapie gotowania.
Innym powszechnym sposobem jest rzecz jasna wyciskarka do czosnku. Nie wszyscy jednak stosują ten sposób, ponieważ charakterystyka przygotowywania niektórych zadań zakłada, że powinno się go pokroić na małe kawałeczki, a nie wycisnąć przez praskę.