Smażona ryba to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Potrawa ta jest bardzo smaczna i dość prosta w przyrządzeniu. Problem stanowi jednak zapach, który jest dość intensywny i pozostaje w kuchni na długo.
Skuteczny sposób na usunięcie zapachu ryby
Niestety, często po smażeniu ryby również patelnia przechodzi specyficznym zapachem, który potem może przenosić się na kolejne potrawy smażone na tej samej powierzchni. Warto zatem jak najszybciej pozbyć się nieprzyjemnego odoru, aby nie psuł on naszych kolejnych dań. Jak to zrobić?
Ta mieszanka zdaje egzamin
Aby skutecznie zniwelować zapach smażonej ryby, wystarczy przygotować specjalną mieszankę. Składa się ona z dwóch owoców cytrusowych, połowy szklanki octu, oraz garści goździków. Wszystkie składniki umieszczamy na patelni, zalewamy wodą i gotujemy przez kilka minut. Mieszanka skutecznie pomoże nam pozbyć się zapachu ryby, a do tego jest ekologiczna i tania. Musicie koniecznie wypróbować ten sposób.