Świeży ananas to genialny dodatek do sałatek, naleśników, ciast, koktajli, deserów i dań wytrawnych. Może stanowić lekką i smaczną przekąską, w sam raz na ciepłe dni. Sprawdź, na co zwracać uwagę podczas zakupu świeżego ananasa w sklepie. Dzięki naszym poradom wybierzesz owoc o idealnym stopniu dojrzałości, który będzie pełen smaku.
Ananas to owoc o uniwersalnym zastosowaniu w kuchni. Doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich, jak i wytrawnych. Można przyrządzić z jego dodatkiem wyśmienity pieczony schab lub karkówkę, curry z kurczakiem, a nawet kotlety schabowe. Owoc warto też podać jako dodatek do dań z rusztu.
Jak wybrać dojrzałego, pełnego smaku ananasa?
Odpowiednio dojrzały ananas ma symetryczne liście do owocu. Liście mają barwę mocno zieloną, są też delikatnie podsuszone na końcach. Wybierając ananasa w sklepie, warto pociągnąć delikatnie za mały listek umieszczony w środku. Jeśli wyjdzie bez problemu, owoc jest idealny.
Gdy natomiast ananas ma dość intensywny zapach, jest miękki, a niekiedy nawet od spodu pojawia się na nim wilgoć, to oznacza, że jest przejrzały, a taki nie będzie pyszny. Jeśli po pociągnięciu za listek w pobliżu nasady, zaznasz silnego oporu, masz do czynienia z niedojrzałym owocem, który będzie twardy i niezbyt słodki. Taki najlepiej pozostawić na kilka dni, aby dojrzał.