Jak wybrać najlepsze szparagi? Koniecznie zwróć uwagę na te szczegóły

szparagi

   

Sezon na szparagi trwa w najlepsze, ale zanim wybierzemy się do sklepu lub na bazar, żeby je kupić, koniecznie sprawdźmy, jak wybrać te najlepsze. Dzięki poniższym wskazówkom, z pewnością wybierzesz szparagi najwyższej jakości.

Białe czy zielone szparagi – o czym należy pamiętać w czasie zakupu?

Bez względu na to, czy kupujesz zielone, czy białe szparagi, nie zapomnij o kilku kwestiach. Zwróć uwagę na główki oraz końcówki tych warzyw. Jeżeli zauważysz, że pojawiła się na nich pleśń, odłóż je na miejsce, albo zgłoś ten fakt obsłudze. Główki białych szparagów powinny być jasne i zamknięte, a główki zielonych nie powinny być pokruszone. Zarówno zielone, jak i białe szparagi nie mogą być popękane, brązowe, ani nadgniłe. Końcówki nie powinny być też zdrewniałe. Dobre szparagi mają główki lekko wilgotne, natomiast ich powierzchnia jest trochę połyskliwa (lecz nie mokra!).

   

Ważnym aspektem jest również zapach warzyw. Podczas zakupu powąchaj je. Powinny mieć aromat świeży i przyjemny, a łodygi muszą być twarde i jędrne. Potrzyj o siebie łodygi – jeśli będą skrzypieć to dobry znak. Przyjrzeć się również grubości pojedynczych warzyw. Białe szparagi są zazwyczaj grubsze (przeznaczone są do obierania). Warto kupić te średniej grubości. Szparagów w kolorze zielonym nie trzeba obierać – najsmaczniejsze są te delikatne i cienkie.

Jak obierać szparagi?

   

Jak zostało wspomniane wcześniej, wszystko zależy od tego, czy kupujemy białe, czy zielone warzywa. Z zielonych szparagów wystarczy jedynie oderwać końcówki (należy wygiąć szparag bliżej końca, wówczas złamie się właśnie tam, gdzie trzeba) i starannie umyć. Z kolei białe szparagi należy pozbawić twardych zdrewniałych końcówek, a trzonki cienko obrać, wykorzystując np. obieraczkę. Najlepiej to robić, trzymając szparagi za główki.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę