Szarlotkę z pewnością uwielbiają zarówno najmłodsi, jak i dorośli. Co zrobić, żeby deser był perfekcyjny, a więc taki, w którym jabłka nie będą się rozlewać, tylko zachowają zwartą konsystencję? Okazuje się, że istnieje na to kilka praktycznych trików.
Przygotowanie szarlotki wcale nie jest takie skomplikowane, jakby się mogło wydawać. Tym bardziej że istnieją niezawodne sposoby, dzięki którym stworzymy idealną masę jabłkową do tego pysznego wypieku. Owoce w cieście zachowają swoją sprężystość i nie wypłyną w momencie krojenia ciasta. Prezentujemy kilka praktycznych wskazówek na zagęszczenie jabłek do słynnego deseru.
Niezawodne sposoby
Pierwszym sposobem jest dodanie do owoców mąki ziemniaczanej – wystarczy kilka łyżek mąki, aby masa jabłkowa po przesmażeniu zrobiła się gęsta. Kolejnym trikiem jest dodanie kisielu do jabłek w czasie ich prażenia. Kisiel sprawi, że całe ciasto zachowa swoją twardą strukturę podczas krojenia i nie będzie się rozpadać.
Innym trikiem jest wymieszanie owoców z niewielką ilością żelatyny. Podczas tej czynności warto pamiętać o zachowaniu należytych proporcji: na 1 kg jabłek należy dodać mniej więcej 2 łyżki żelatyny. Wówczas owoce zachowają poprawną konsystencję.
Przechowywanie szarlotki
Jabłecznik najlepiej przełożyć do szczelnego pojemnika i wstawić do lodówki. Jeśli nie dysponujemy tak dużym pojemnikiem, to zawińmy ciasto w folię spożywczą. Dzięki niej szarlotka szybko nie wyschnie. Zabezpieczona w ten sposób przetrwa w lodówce nawet 7 dni.