Jak zawijać folię aluminiową? Odpowiedź wydaje się być banalna, ale okazuje się, że wiele osób robi to nieprawidłowo. Sprawdź, czy popełniasz ten błąd.
Folia aluminiowa to bardzo przydatny gadżet w kuchni. Używamy jej do zawijania mięs, kaszanek na grilla i wielu innych, ale także do zawijania warzyw – papryki czy buraków do upieczenia. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że to w jaki sposób zawijamy dany składnik ma duże znaczenie. Wiele osób popełnia nagminnie 1 błąd, sprawdź czy też go popełniasz.
Jak zawijać folię aluminiową? Większość osób robi to źle
Zanim zaczniesz zawijać cokolwiek w folię, spójrz na jej dwie strony, które nieco się różnią – jedna jest matowa, a druga błyszcząca. Każda z nich pełni inną funkcję. Wiele osób jednak nie zwraca na to uwagi i popełnia duży błąd. Wtedy zdarza się, że podczas pieczenia np. buraka w folii przez godzinę, wychodzi twardy.
Zapamiętaj prostą i najważniejszą zasadę – strona błyszcząca zatrzymuje temperaturę posiłku, a matowa przeciwnie – obniża temperaturę. Przygotowując jakieś danie ważne jest, by błyszcząca część folii aluminiowej znajdowała się wewnątrz, a matowa na zewnątrz.
Jeśli chcesz przechować potrawę w lodówce to owijaj folię tak, by matowa część była po stronie wewnętrznej, a błyszcząca po zewnętrznej. Danie nie będzie się nagrzewać, będzie miało dostęp do powietrza, a to pomoże zapobiec szybszemu psuciu się produktów.