Jak zawijać folię aluminiową

Jak zawijać folię aluminiową? Odpowiedź wydaje się być banalna, ale okazuje się, że wiele osób robi to nieprawidłowo. Sprawdź, czy popełniasz ten błąd. 

Folia aluminiowa to bardzo przydatny gadżet w kuchni. Używamy jej do zawijania mięs, kaszanek na grilla i wielu innych, ale także do zawijania warzyw – papryki czy buraków do upieczenia. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że to w jaki sposób zawijamy dany składnik ma duże znaczenie. Wiele osób popełnia nagminnie 1 błąd, sprawdź czy też go popełniasz.

Jak zawijać folię aluminiową? Większość osób robi to źle

Zanim zaczniesz zawijać cokolwiek w folię, spójrz na jej dwie strony, które nieco się różnią – jedna jest matowa, a druga błyszcząca. Każda z nich pełni inną funkcję. Wiele osób jednak nie zwraca na to uwagi i popełnia duży błąd. Wtedy zdarza się, że podczas pieczenia np. buraka w folii przez godzinę, wychodzi twardy.

Zapamiętaj prostą i najważniejszą zasadę – strona błyszcząca  zatrzymuje temperaturę posiłku, a matowa przeciwnie – obniża temperaturę. Przygotowując jakieś danie ważne jest, by błyszcząca część folii aluminiowej znajdowała się wewnątrz, a matowa na zewnątrz.

Jeśli chcesz przechować potrawę w lodówce to owijaj folię tak, by matowa część była po stronie wewnętrznej, a błyszcząca po zewnętrznej. Danie nie będzie się nagrzewać, będzie miało dostęp do powietrza, a to pomoże zapobiec szybszemu psuciu się produktów.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę