Fot. Creative Commons

Karpatka jest jednym z ulubionych ciast Polaków, głównie dzięki pysznemu i słodkiemu smakowi, ale także wybitnej konsystencji. Jest jeden sposób, który gwarantuje idealne przygotowanie tego wypieku.

Przyrządzanie karpatki sprawia wielu osobom sporej ilości problemów. Powodem tego jest jego konsystencja, o którą należy odpowiednio zadbać. Poniższy przepis pozwala pozbyć się tego kłopotu.

Składniki na ciasto:

250 ml wody
170 g mąki pszennej
125 g masła
5 jajek
5 g proszku do pieczenia

Składniki na masę kremową:

750 ml mleka
165 g cukru
125 g masła
80 g mąki ziemniaczanej
65 g mąki pszennej
4 jajka
opakowanie cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do niego wodę. Całość podgrzewamy, aż zacznie wrzeć. Dodajemy potem mąkę i dokładnie mieszamy, po czym zdejmuje rondelek z ognia. Po ostygnięciu masy dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy, następnie jajka i wyrabiamy ciasto, aż uzyska kleistą konsystencję. Dzielimy je na dwie części – jedną umieszczamy cienką warstwą na wysmarowanej masłem blasze i papierem do pieczenia. Pieczemy ją w 180 stopniach przez 25 minut. Ostudzamy i to samo robimy z drugą połową ciasta.

W międzyczasie 500 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i oba rodzaje cukru i podgrzewamy. W pozostałej ilości mleka mieszamy jajka i obie mąki, po czym dodajemy do rondelka z resztą składników. Po wymieszamy powinna wyjść jednolita masa. Wykładamy ją na jedną połowę ciasta i przykrywamy drugą.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria