Gotowana marchewka to znakomita alternatywa dla tradycyjnej surówki. Serwowana na ciepło jest zdrowym i smacznym dodatkiem do każdego dania. Marchewkę gotowaną doprawia się pieprzem, cukrem, solą i masłem. Potrawkę można więc przyrządzić szybko i z przystępnych produktów, które każdy ma w swoim domu. Sprawdź nasz prosty przepis.
Gotowana marchewka doskonale łączy się z rybami, potrawami mięsnymi oraz wegetariańskimi. Jest niezwykle zdrowa, a jej przyrządzenie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Warzywo korzystnie wpływa na układ trawienny i łagodzi ból żołądka. Jest lekkostrawne i delikatne, ale dobrze doprawione, dlatego z pewnością posmakuje wszystkim niejadkom.
Gotowana marchewka do obiadu – przepis
Składniki (na 4 porcje):
łyżeczka mąki pszennej
1 kg marchewki
2 łyżki masła
łyżka cukru
pieprz, sól
sok z cytryny
Przygotowanie:
Myjemy, obieramy i siekamy marchewki w kostkę lub talarki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy cukier, masło i gotujemy na małej mocy palnika przez następne 20 minut. Mąkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody i przelewamy powoli do garnka, dodajemy łyżkę soku z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy do chwili, aż otrzymamy aksamitną, gęstą potrawę. Podajemy na ciepło.