REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak zrobić zaczyn z suchych drożdży? Jest tylko jeden najlepszy sposób

Jak zrobić zaczyn z suchych drożdży? Jest tylko jeden najlepszy sposób

zaczyn z suchych drożdży
Freepik.com

Jak zrobić zaczyn z suchych drożdży? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Niektórzy uważają, że nie da się zrobić zaczynu z suchych drożdży. Niestety, tkwią oni w błędnym przekonaniu, ponieważ to jest jak najbardziej możliwe. Zaczyn z suchych drożdży możesz przygotować tak samo, jak ze świeżych. Jak to zrobić? Jest tylko jeden najlepszy sposób – sprawdź!

REKLAMA

Drożdże to nieodłączny element wypieków takich jak chleb, bułki i wiele innych. Najlepiej użyć do ich wykonania świeżych drożdży, ale gdy nie mamy ich pod ręką, to możemy również wykorzystać suche drożdże.

Nie wymagają one rozrabiania rozczynu, wtedy wystarczy wsypać je do mąki i wymieszać. Jednak przygotowane w ten sposób, mogą wyjść bardziej „zbite” po upieczeniu w piekarniku. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie rozrobienie zaczynu z suchych drożdży. Jak to zrobić? Sprawdź!

Jak zrobić zaczyn z suchych drożdży? Poznaj skuteczny sposób

Wbrew pozorom, jest to banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Aby jednak zaczyn wyrósł tak, jak ze świeżych drożdży, to musisz przestrzegać proporcji składników. Dzięki nim, zaczyn będzie perfekcyjny, a ciasto po wyrobieniu będzie dosłownie pękać w szwach!

REKLAMA

⇒ Dlaczego warto rozrabiać suche drożdże? 

Warto to zrobić, ponieważ dzięki temu drożdże szybciej i lepiej pracują. Wypieki z wykorzystaniem suchych drożdży wcale nie muszą smakować „gorzej” – wystarczy, że prawidłowo przygotujesz z nich zaczyn. Wtedy z pewnością będą puszyste i smaczne.


Przepis na zaczyn z suchych drożdży 

REKLAMA

Składniki:

» suche drożdże (7g)

» 2 łyżki cukru

REKLAMA

» 3 łyżki mąki pszennej

» pół szklanki bardzo ciepłego mleka

Przygotowanie:

Drożdże wsyp do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Mleko w szklance włóż do mikrofali i podgrzej – musi być bardzo ciepłe!

Dolewaj do drożdży z cukrem najpierw po jednej łyżce mleka i mieszaj lekko rozcierając drożdże. Gdy powstanie z nich papka to dolej resztę ciepłego mleka, energicznie mieszaj.

Dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj – nie przejmuj się małymi grudkami, zaczyn i tak wyrośnie. Pamiętaj – konsystencja zaczynu musi być podobna do ciasta naleśnikowego.

Tak przygotowany zaczyn przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15  minut. Po tym czasie możesz zacząć przygotowywać np. drożdżówki czy pyszny i chrupiący chleb.

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA