Jak zrobić zaczyn z suchych drożdży? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Niektórzy uważają, że nie da się zrobić zaczynu z suchych drożdży. Niestety, tkwią oni w błędnym przekonaniu, ponieważ to jest jak najbardziej możliwe. Zaczyn z suchych drożdży możesz przygotować tak samo, jak ze świeżych. Jak to zrobić? Jest tylko jeden najlepszy sposób – sprawdź!
Drożdże to nieodłączny element wypieków takich jak chleb, bułki i wiele innych. Najlepiej użyć do ich wykonania świeżych drożdży, ale gdy nie mamy ich pod ręką, to możemy również wykorzystać suche drożdże.
Nie wymagają one rozrabiania rozczynu, wtedy wystarczy wsypać je do mąki i wymieszać. Jednak przygotowane w ten sposób, mogą wyjść bardziej „zbite” po upieczeniu w piekarniku. Dlatego najlepszym rozwiązaniem będzie rozrobienie zaczynu z suchych drożdży. Jak to zrobić? Sprawdź!
Jak zrobić zaczyn z suchych drożdży? Poznaj skuteczny sposób
Wbrew pozorom, jest to banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Aby jednak zaczyn wyrósł tak, jak ze świeżych drożdży, to musisz przestrzegać proporcji składników. Dzięki nim, zaczyn będzie perfekcyjny, a ciasto po wyrobieniu będzie dosłownie pękać w szwach!
⇒ Dlaczego warto rozrabiać suche drożdże?
Warto to zrobić, ponieważ dzięki temu drożdże szybciej i lepiej pracują. Wypieki z wykorzystaniem suchych drożdży wcale nie muszą smakować „gorzej” – wystarczy, że prawidłowo przygotujesz z nich zaczyn. Wtedy z pewnością będą puszyste i smaczne.
Przepis na zaczyn z suchych drożdży
Składniki:
» suche drożdże (7g)
» 2 łyżki cukru
» 3 łyżki mąki pszennej
» pół szklanki bardzo ciepłego mleka
Przygotowanie:
Drożdże wsyp do miski, dodaj cukier i wymieszaj. Mleko w szklance włóż do mikrofali i podgrzej – musi być bardzo ciepłe!
Dolewaj do drożdży z cukrem najpierw po jednej łyżce mleka i mieszaj lekko rozcierając drożdże. Gdy powstanie z nich papka to dolej resztę ciepłego mleka, energicznie mieszaj.
Dodaj mąkę i ponownie dokładnie wymieszaj – nie przejmuj się małymi grudkami, zaczyn i tak wyrośnie. Pamiętaj – konsystencja zaczynu musi być podobna do ciasta naleśnikowego.
Tak przygotowany zaczyn przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Po tym czasie możesz zacząć przygotowywać np. drożdżówki czy pyszny i chrupiący chleb.