kasza do krupniku
fot. screen Youtube / Uwaga Babcia Gotuje

Krupnik to wyjątkowa zupa, która niezwykły smak i aromat zawdzięcza przede wszystkim kaszy. Wiele osób stawia pytanie: jaką kaszę do krupniku wybrać? W zależności od preferencji – mamy do dyspozycji przynajmniej kilka jej rodzajów. W kuchni polskiej najczęściej krupnik przyrządza się z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz gryczanej. Część osób stawia też na kaszę mannę, jaglaną, kuskus i pęczak.

Kasza, zwana dawniej krupą, jest jednym z najważniejszych składników tradycyjnego krupniku. Jaką kaszę do niej dodać? Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale konkretna. Dobór kaszy zależy głównie od naszych upodobań smakowych.

Wybór najlepszej kaszy do krupniku

Jeżeli masz zamiar ugotować krupnik staropolski z mięsem, sięgnij po kaszę pęczak. Z kolei w krupniku a’la leczo uwzględnij kasze mannę. Dzięki niej wydobędziesz najgłębszy smak zupy. Jeśli masz w spiżarni zapas kaszy jaglanej, wypróbuj recepturę na krupnik właśnie z nią i dodaj do zupy też szynkę. To doskonały pomysł, jeśli masz w lodówce nadmiar wędliny i nie wiesz, co z nią zrobić. Do takiego krupniku możesz dorzucić również grzyby. Taki miks zadowoli niejedno podniebienie.

Przeważnie do eksperymentowania z przepisami oraz zastępowania jednych produktów innymi skłania nas chęć odkrycia nowych smaków i zwykła ciekawość. Bez względu na to, jaką kaszę dodamy do krupniku, każde danie będzie wyjątkowe, ponieważ wszystkie z wymienionych kasz są smaczne.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę