Chociaż sezon na rzodkiewki nie trwa zbyt długo, możemy w prosty sposób przedłużyć ich świeżość – wystarczy, że schowamy je do zamrażalnika. Gdy tylko najdzie nas na nie ochota, po prostu wyciągamy je z chłodu i możemy cieszyć się smakiem chrupiących warzyw o lekko ostrym smaku. Dziś zdradzimy wam, jaki jest najlepszy sposób na mrożenie rzodkiewek. Jeśli będziecie podążać za poniższymi wskazówkami, wasze warzywa po odmrożeniu zachowają jędrność, soczystość i cały swój wyjątkowy smak i aromat.
Rzodkiewki doskonale sprawdzą się jako składnik sałatek, chłodników, past kanapkowych oraz jako lekka przekąska między posiłkami. Mają niewiele kalorii – w 100 g porcji mieści się tylko 16 kcal. Warzywa są też bardzo zdrowe, zawierają żelazo, magnez, potas, witaminy z grupy B, a także witaminę K i C. Mimo że sezon na rzodkiewki mija szybko, to na szczęście można zajadać się nimi nawet zimą. Wystarczy zamrozić je w sezonie. Wcześniej jednak trzeba je odpowiednio przygotować. Dowiedzcie się, jak zrobić to prawidłowo.
Najlepszy sposób mrożenia rzodkiewek
Do mrożenia nadają się świeże, jędrne i nieuszkodzone rzodkiewki. Najpierw je umyjcie, usuńcie łodyżki i bardzo starannie osuszcie. Umieśćcie warzywa w woreczkach strunowych lub plastikowych pojemnikach. Jeżeli zamrozicie miękkie okazy albo niedokładnie je wysuszycie, wtedy zamiast smacznej przekąski na zimę wyciągniecie z zamrażarki produkt nienadający się do spożycia. Nie należy też kroić rzodkiewek przed mrożeniem, zawsze trzeba zamrażać je w całości – rozdrobnione warzywa utracą jędrność i smak momentalnie. Należycie przygotowane sztuki można przechowywać w chłodzie nawet do następnego sezonu.