Ania Starmach pasta jajeczna
fot. Facebook / Anna Starmach / screen Youtube / Smaczne-Przepisy.TV

Śniadanie wcale nie musi być nudne, zamiast typowych kanapek z serem czy wędliną, postaw na kanapki z pastą jajeczną. Jej przygotowanie zajmie ci kilka minut, a domownicy z pewnością będą się nią zajadać. Tym razem sięgniemy po przepis Ani Starmach. Pasta jajeczna jest niebywale smaczna dzięki dodatkowi musztardy.

Pasty kanapkowe to świetne urozmaicenie codziennych posiłków. Można je zrobić z wędzonej ryby, białego sera czy szynki. My jednak postawiliśmy na gotowane jajka. Wystarczy je posiekać, połączyć z kilkoma dodatkami i gotowe.

Pasta jajeczna według Ani Starmach

Składniki:
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka gęstej śmietany
4 jajka
szczypiorek lub cebulka dymka (może być także mała cebula)
2 łyżki majonezu
pieprz, sól
kilka rzodkiewek (opcjonalnie)

Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Drobno siekamy albo trzemy na tarce o większych oczkach. Dodajemy majonez, śmietanę i musztardę, a na końcu mieszamy. Szczypiorek płuczemy, osuszamy, drobno kroimy i przekładamy do pasty. Możemy dodać rzodkiewkę, jeśli ją lubimy, wcześniej należy ją pokroić lub zetrzeć na dużych oczkach tarki. Pastę jajeczną dopraw do smaku pieprzem oraz solą. Możesz smarować nią chleb lub bułki, nie używając masła. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę