Jakie choroby są efektem spożywania wysokoprzetworzonej żywności?

Jak powszechnie wiadomo, spożywanie dużej ilości produktów o wysokim stopniu przetworzenia powoduje starzenie się. Jest za to odpowiedzialny proces skracania się telomerów, zakończeń chromosomów, chroniących je przed uszkodzeniami.

Jak informuje redakcja PAP, naukowcy z Uniwersytetu Nawarry w Hiszpanii analizowali dane dotyczące 645 mężczyzn i 241 kobiet po 55. roku życia. Uczestnicy badania, zostali podzieleni na 4 grupy w zależności od częstotliwości spożywania żywności wysoko przetworzonej. Musieli dostarczyć próbki DNA i co dwa lata wypełniali szczegółowe kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych.

Czytaj także:  Grypa czy koronawirus? Jak odróżnić objawy?

Co się okazało? Że u osób z grupy spożywającej najwięcej żywności przetworzonej często występowała historia chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy w rodzinie. Pozostałe trzy grupy miały podwyższone prawdopodobieństwo szybszego skracania telomerów o odpowiednio – 29, 40 i 82 proc.

Już wcześniej przeprowadzono także badania, które wskazują, że spożywanie wysokoprzetworzonej żywnością związek z większym ryzykiem zachorowania na nadciśnienie, otyłość, depresję, cukrzycę typu 2 i niektóre rodzaje nowotworów.

Czytaj także:  Politycy PiS: Polska jako pierwszy kraj na świecie ma skuteczny lek na koronawirusa

Komentarze

Nie przegap najciekawszych wiadomości! Obserwuj nas w Google News.