REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJakie odmiany ryżu są najlepsze do Risotto? Sprawdź!

Jakie odmiany ryżu są najlepsze do Risotto? Sprawdź!

ryż do Risotto

REKLAMA

Risotto to danie, które zdobyło popularność szczególnie we Włoszech, ale w ostatnim czasie stało się bardzo popularne także w Polsce. Dlatego nie zaszkodzi dowiedzieć się, jaki ryż będzie najlepszy do tej słynnej potrawy.

Przyrządzenie risotto we własnej kuchni jest bardzo proste i nie trzeba posiadać specjalnych umiejętności, aby móc je przygotować. Kluczową kwestią jest jedynie dobór właściwych produktów. Ryż powinien być odpowiedni, natomiast warzywa – świeże. Mamy kilka odmian ryżu, i na pewno będą one świetnie pasować do tego specjału.

REKLAMA

Jaki ryż będzie najlepszy do risotto?

Rodzaje ryżu, które doskonale nadają się do zrobienia risotto to: Roma, Baldo i Carnaroli. To właśnie te odmiany ugotowane w optymalny sposób sprawią, że nasza potrawa będzie smakowała jak klasyczny przepis prosto z Italii.

Ryż Roma
Ten rodzaj ryżu ma dość duże ziarna. Świetnie nadaje się do wielu potraw, ale najlepiej sprawdza się w tradycyjnym risotto. Ryż Roma należy gotować 18 minut.

Ryż Baldo
To odmiana niezwykle popularna we Włoszech, którą dodaje się do wielu dań. Jednak ryż Baldo najbardziej pasuje do risotto z sosem, oraz do pasztetów i sałatek. Identycznie jak ryż Roma, tę odmianę powinna się gotować około 18 minut.

REKLAMA

Ryż Carnaroli
Ten rodzaj ryżu jest często wykorzystywany do przygotowania risotto. Jego ziarna mają białą barwę i odznaczają się dużą zawartością skrobi. Aby przyrządzić pierwszorzędną potrawę, odmiany Carnaroli nie należy gotować dłużej niż 20 minut.

Przechowywanie ryżu
Ryż należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Warto po zakupie przesypać ryż z plastikowego opakowania do szczelnego szklanego pojemnika.

REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA