Jakie są zalety jedzenia śledzi?

W Polsce śledzie to jedne z najpopularniejszych ryb. Lubimy jej jeść przez cały rok. Jedni je uwielbiają, inni nienawidzą. Są jednak powody, dla których warto je spożywać.

   

Śledź to zdrowa, tania i smaczna ryba, w której jest mnóstwo substancji odżywczych. Szczególnie jest bogaty w kwasy omega-3. Stanowi jedno z najbardziej skoncentrowanych źródeł kwasu tłuszczowego. Ponadto zawiera przeciwutleniacze, takie jak witamina E i selen.

Odgrywają one istotną rolę w układzie odpornościowym. Pomagają zmniejszyć uszkodzenia, które powstają w wyniku działania wolnych rodników w tkankach organizmu. Śledzie są też najlepszym źródłem witaminy D3. Co jeszcze? Są bogate w białko, które dostarcza niezbędne aminokwasy.

   

Jest to jedna z najczystszych ryb oceanicznych i zawiera minimalne ilości rtęci. Inne ryby, mają dużo większą zawartość tego związku. Ponadto, jak informuje redakcja Wprost śledź zawiera duże stężenia witaminy B12 i innych witamin z grupy B. Wszystkie odgrywają ważną rolę w metabolizmie energetycznym.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

OBSERWUJ ShareInfo.pl na Google News