Jeden dodatek odmieni zupę gulaszową. Mistrzowski trik Jakuba Kuronia

zupa gulaszowa
fot. Facebook / Jakub Kuroń / unsplash

Zastanawiacie się co przygotować na obiad, aby nie tylko dobrze się najeść, ale także rozgrzać? Polecamy zupę gulaszową z przepisu Jakuba Kuronia – będzie to według nas najlepszy pomysł. Danie jest gęste i sycące, a swój niepowtarzalny, intensywny smak zawdzięcza jednemu dodatkowi. O jaki składnik chodzi?

REKLAMA

Na brzydką pluchę albo na siarczysty mróz doskonale sprawdzi się smaczny, pożywny obiad. Dziś zachęcamy was do ugotowania zupy gulaszowej według Jakuba Kuronia. Dzięki dodatkowi wędzonego boczku potrawa będzie miała głęboki smak i wyrazisty aromat. Do dzieła!

Zupa gulaszowa według Jakuba Kuronia

Składniki:
100 g wędzonego boczku
1,5 l wody
500 g mięsa wołowego (np. udziec, pręga bez kości)
2 łyżki smalcu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3-4 ziemniaki
1 cebula
1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g)
3 kolorowe papryki
4 ząbki czosnek
2 marchewki
4 liście laurowe
1 łyżeczka suszonego tymianku
1,5 łyżeczki suszonego majeranku
6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżka papryki słodkiej suszonej
pieprz i sól do smaku
ewentualnie: 3 łyżki zacierek lub drobnego makaronu

REKLAMA

Przygotowanie:
Obraną marchewkę, mięso oraz paprykę posiekaj w kostkę. Cebulę i boczek także pokrój w małą kostkę, natomiast czosnek przepuść przez praskę. W głębszym garnku z grubym dnem rozpuść smalec, a potem przełóż mięso wołowe i smaż do zrumienienia. W tym czasie dorzuć cebulę, boczek i czosnek. Wymieszaj i smaż przez 5 minut. Później dodaj paprykę i marchewkę, podsmażaj i dopraw pieprzem ziołowym, tymiankiem, solą, słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem. Wlej wodę, wrzuć ziele angielskie i listki laurowe. Przykryj pokrywką i duś przez mniej więcej pół godziny.

W międzyczasie obierz kartofle i pokrój je w kostkę. Po 30 minutach dorzuć je do zupy i gotuj następne 10 minut, aż pyrki zmiękną. Dodaj również koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki. Przykryj i gotuj przez 60 min na małej mocy ognia, aż mięso zmięknie. Jeżeli podajesz zupę z makaronem lub zacierkami, wrzuć je na 10-15 minut przed końcem gotowania. Dopraw danie pieprzem, solą do smaku, serwuj ze świeżo pokrojoną natką pietruszki.

REKLAMA

Podziel się: