Jedni kochają, inni nienawidzą. Przepis na wyśmienity makaron z truskawkami

Makaron z truskawkami
YouTube | Ania’s Kitchen

Niektóre dania budzą wiele kontrowersji. Mamy miłośników pizzy z ananasem, a z drugiej strony stoją natomiast te osoby, które uważają, że to profanacja. Jedni jedzą placki ziemniaczane z gulaszem, inni nie wyobrażają sobie ich w innej konfiguracji niż cukier i śmietana. Kolejnym z takich kontrowersyjnych dań jest makaron z truskawkami. Jeśli uwielbiacie to danie, na pewno ucieszycie się z tego przepisu. Jeśli jesteście jego przeciwnikami, może teraz warto spróbować i przełamać swoje przekonania?

REKLAMA

Do przygotowania makaronu z truskawkami będziemy potrzebować przede wszystkim:

Makaron (dowolny rodzaj, chociaż najlepiej sprawdzą się wstążki) – 150 g
Truskawki – 400 g
Cukier – 3 – 4 łyżki (można zastąpić np. ksylitolem, aby danie miało mniej kalorii)
Śmietana 18% – 1/3 szklanki

REKLAMA

Na samym początku gotujemy oczywiście makaron, pamiętając aby był on ugotowany al dente. W międzyczasie myjemy truskawki i odrywamy od nich szypułki. Owoce umieszczamy w misce i ugniatamy widelcem lub też korzystamy z pomocy blendera. Następnie dodajemy śmietanę i cukier. Makaron wykładamy na talerze i polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego!

REKLAMA

Do sosu truskawkowego możemy dodaj także nieco twarogu, jeśli chcemy uzyskać bardziej pożywne danie. Śmietanę możemy natomiast zamienić na jogurt grecki, aby zminimalizować kalorie.

Podziel się: