Kasza manna rodem z PRL-u. Z tym dodatkiem robiła furorę. Przepis

kasza manna

REKLAMA

Większość z nas kojarzy pyszną kaszę manną z sielankowego okresu dzieciństwa. To danie jest trafną propozycją na śniadanie, a poniższa receptura jest banalnie prosta.

Dawniej kasza manna z sokiem owocowym cieszyła się sporym uznaniem wśród wielbicieli kulinariów. Jednak wszystko się kiedyś kończy, i tak właśnie jest w przypadku kaszy. Zastąpiły ją inne potrawy i desery, a kasza odeszła w zapomnienie. Chociaż to nie znaczy, że nie znajdą się koneserzy tego kultowego specjału. Większość osób z wielkim entuzjazmem skosztowałoby kaszę manną tak jak kiedyś.

REKLAMA

Wyjątkowa kasza manna z dodatkiem soku malinowego

Nie da się ukryć, że tej słynnej potrawie bardzo trudno się oprzeć i jest ona kulinarnym bestsellerem. Kasza jest pożywna i zjedzona na śniadanie dostarczy solidnej dawki energii. Dodatek soku malinowego sprawi, że kasza będzie wprost rozpływać się w ustach. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze raz poczuć jej cudowny smak.

Składniki:
sok lub syrop malinowy
60 g kaszy manny
500 ml mleka
2 łyżeczki cukru

REKLAMA

Przygotowanie:
W rondelku zagotuj mleko, posłodź cukrem i dodaj do niego kaszę. Wszystko dobrze wymieszaj, aby niepowstały grudki. Gotuj jeszcze minutę, a potem zdejmij z palnika. Poczekaj, aż kasza trochę przestygnie i przelej ją na talerz. Na końcu polej sokiem malinowym. Możesz wzbogacić danie o inne ulubione dodatki np. świeże owoce i orzechy.

Podziel się: