Szukacie sprawdzonego przepisu na rodzinny obiad? Proponujemy rybę. Będzie delikatna, soczysta i zarazem pyszna, ale pamiętajcie, aby wcześniej odpowiednio ją przyrządzić. Poznajcie triki Karola Okrasy. Kucharz zdradził, kiedy najlepiej solić filety rybne i jak je umiejętnie przygotować, na czym smażyć i jak doprawić.
Karol Okrasa podzielił się swoimi patentami na przyrządzenie ryby. Kucharz doskonale wie, jak doprawić i na czym smażyć rybę, aby wszyscy domownicy byli zadowoleni. Okrasa zasygnalizował, że priorytetową czynnością jest posolenie filetów we właściwym momencie. Mistrz kuchni zaznaczył, aby nigdy nie umieszczać mokrej ryby na patelni. Smażony filet zacznie pryskać na wszystkie strony i co gorsze, nie będzie chrupki. Rybę przed obróbką cieplną trzeba staranie osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
A jak Okrasa przyrządza zamrożony filet? Po pierwsze, nigdy nie rozmraża mięsa w kuchence mikrofalowej. Za sprawą skokowej zmiany temperatury filet będzie mocno wysuszony, a w dodatku się skurczy. Kawałki ryby powinny się rozmrażać w temperaturze pokojowej.
Kiedy posolić rybę?
Zdaniem Karola Okrasy rybę należy doprawić pieprzem i solą bezpośrednio przed smażeniem. Zbyt wczesne posolenie sprawi, że mięso stanie suche i mało smaczne. Ponadto kucharz radzi, aby rybę smażyć bez panierki. Najlepszymi dodatkami do niej będą plasterki cytryny, czosnek lub natka pietruszki.
Na czym i ile czasu smażyć filety?
Karola Okrasy filety rybne smaży na maśle klarowanym lub oliwie. Tłuszcze te dodają wspaniałego smaku i aromatu. Mięso należy smażyć na rozgrzanej patelni przez 8 minut, a potem przewrócić i smażyć jeszcze 3-4 minuty.
Na naszej stronie znajdziecie wiele smacznych przepisów Karola Okrasy. Polecamy zupę rybną, szarlotkę i wątróbkę.