Szarlotka wg przepisu Karola Okrasy
fot. screen Youtube / KuchniaLidla.pl / pixabay

Szarlotka według Karola Okrasy to wyśmienite połączenie smaków. Deser jest idealny dla całej rodziny. Składa się z kruchego spodu, na którym znajdują podsmażone wraz z cynamonem jabłka, a wierzch uwieńczony jest lekką pianką bezową. Sprawdź przepis Karola Okrasy na szarlotkę z bezą – doskonałe ciasto do kawy w zimne, pochmurne dni.

Szarlotka należy do tych ciast, które nie tylko dobrze smakują, ale są także proste w wykonaniu. W deserze oprócz cynamonu można wyczuć nutę wanilii – taka kompozycja nie ma sobie równych.

Szarlotka wg przepisu Karola Okrasy

Składniki:
na kruche ciasto (tortownica o średnicy 27 cm):
3 żółtka
400 g mąki pszennej
220 g miękkiego masła
3 czubate łyżki cukru pudru
opakowanie cukru wanilinowego
na bezę:
300 g drobnego cukru
6 białek
szczypta soli
Dodatkowo:
łyżka masła
płaska łyżeczka cynamonu
1,5 kg jabłek

Przygotowanie:
Aby otrzymać kruche ciasto, najpierw przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, przekładamy do naczynia, dodajmy cukier waniliowy, miękkie masło, żółtka i ucieramy ręcznie do połączenia składników. Z ciasta formujemy kulę, owijamy je folią spożywczą i schładzamy godzinę w lodówce.

Obieramy jabłka, ścieramy na grubych oczkach tarki, odciskamy je z wody za pomocą świeżej tetry. Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy jabłka i doprawiamy cynamonem, wszystko podsmażamy i odstawiamy do ostudzenia.

Ciasto wyjmujemy z chłodziarki, wykładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie ułożone dociskamy, a na koniec nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany spód wkładamy do pieca nagrzanego do 170°C, pieczemy przez 20 minut. Potem odstawiamy go do wystygnięcia. Na chłodne ciasto, wykładamy ostudzoną masę jabłkowo-cynamonową.

Robimy bezę: do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywno, później wsypujemy cukier i miksujemy krótko na wysokich obrotach. Bezę umieszczamy na jabłkach, cały deser powtórnie wstawiamy do pieca i pieczemy w 170°C przez kwadrans. Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku na około 15 minut, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Inaczej beza może popękać. Po wyznaczonym czasie wyjmujemy ciasto i studzimy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę