Kiedy solić rosół by smakował idealnie? Koniecznie sprawdź!

Kiedy solić rosół

Kiedy solić rosół by smakował idealnie? To pytanie nurtuje wiele osób, które nie wiedzą kiedy jest najlepszy moment na posolenie zupy. Dlatego dziś podpowiadamy, kiedy powinno się solić rosół – na początku czy pod koniec gotowania? Sprawdź!

   

Rosół to pyszna i popularna zupa na polskich stołach. Najczęściej podaje się ją z makaronem i świeżą natką pietruszki. Jednak największym kluczem do pysznego smaku jest odpowiednie przyprawienie tej kultowej zupy. Kiedy powinniśmy solić wywar, by był perfekcyjny w smaku? Podpowiadamy!

Kiedy solić rosół by smakował najlepiej?

Kiedy solić rosół

Wiele osób soli rosół na początku gotowania, razem z mięsem. Okazuje się, że to błąd, bo dodanie soli na początku gotowania wywaru z mięsem blokuje przedostawanie się smaków z mięsa i warzyw do zupy.

   

Rosół soli się dopiero na koniec – kiedy warzywa i mięso są już miękkie. Powstaje więc pytanie – ile dodać soli, by smakował idealnie? To zależy od proporcji, najlepiej dodawać sól małymi porcjami i próbować. Jednak przyjmuje się, że powinno się dodawać 2 łyżeczki soli na 5 litrów wywaru.

Udostępnij:
     

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę