REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKokosowa chmurka - ciasto, które rozpływa się w ustach. Przepis

Kokosowa chmurka – ciasto, które rozpływa się w ustach. Przepis

YouTube Screen |Natašine Slastice

Kokosowa chmurka to pyszny i szybki deser. Ciasto przełożone jest cienką warstwą kremu  czekoladowego i waniliowego. Idealne na każdą okazję, a w dodatku szybkie w przygotowaniu. Poznaj przepis.

REKLAMA

Delikatny, kokosowy biszkopt w połączeniu z Nutellą i kremem waniliowym to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Ciasto jest tak smaczne, że dosłownie rozpływa się w ustach, dlatego z pewnością zasmakuje twoim bliskim i znajomym. Poznaj przepis na pyszne ciasto kokosowe.

Kokosowa chmurka – niezwykle delikatne i obłędne w smaku. Przepis

kokosowa chmurka
YouTube Screen | Natašine Slastice

Składniki:

Biszkopt:
» 8 białek
» 150 g cukru
» 250 g wiórek kokosowych
» 20 g mąki pszennej

Krem waniliowy:
» 8 żółtek
» 2 budynie waniliowe
» 700 ml mleka
» 200 g margaryny lub masła
» 120 g cukru
» 2 opakowania cukru wanilinowego

Dodatkowo: Nutella, 200 ml śmietanki kremówki 36% do dekoracji

Przygotowanie:

Oddziel białka od żółtek do oddzielnych naczyń i przygotuj krem waniliowy. Do miski z żółtkami dodaj cukier i cukier wanilinowy, następnie ubij mikserem na puszystą, jasną masę. Dodaj budynie waniliowe i wlej 200 ml mleka. Całość zmiksuj do połączenia składników. Pozostałe 500 ml mleka wlej do garnka i zagotuj, a potem zdejmij z ognia i dodaj przygotowaną wcześniej masę z żółtek. Wymieszaj i ponownie zagotuj, jednocześnie miksuj do momentu, aż masa zgęstnieje. Przełóż gotowy krem do miseczki i odstaw do przestygnięcia. Gdy ostygnie, zmiksuj na najniższych obrotach i dodawaj margarynę lub masło.

Biszkopt kokosowy: Wiórki kokosowe zmiel w malakserze, a potem ubij białka na sztywną, błyszczącą piankę, następnie dodawaj stopniowo cukier i cały czas miksuj. Dodaj zmielone wiórki kokosowe oraz mąkę i wymieszaj delikatnie trzepaczką lub łyżką. Wyłóż masę do tortownicy (24cm) i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie piecz około 25 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia.

W tym czasie ubij 200 ml śmietanki z 1 łyżką cukru pudru i odstaw do lodówki. Biszkopt przekrój na dwa blaty, następnie nałóż warstwę lekko roztopionej w mikrofali Nutelli na oba blaty biszkoptowe. Jeden blat umieść ponownie w tortownicy, a potem nałóż warstwę kremu waniliowego. Połóż drugi biszkopt i ponownie nałóż krem waniliowy, ale cieńszą warstwę. Na wierzch nałóż cienką warstwę śmietanki kremówki i włóż ciasto do lodówki. Możesz posypać wierzch ciasta wiórkami kokosowymi. I gotowe, smacznego!

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA