Kotlety mielone w panierce
Flickr.com | Marco Verch Professional Photographer | Licence CC BY 2.0

Kotlety mielone w panierce to zupełnie inna i niecodzienna wersja. Są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne, dlatego warto jest zapisać sobie ten przepis. Sprawdź i wypróbuj. 

Kotlety mielone w panierce smakują najlepiej z ziemniakami w stylu puree, pieczonymi warzywami lub dowolną, ulubioną surówką. Panierka do tych kotletów przypomina tę do kotletów de volaille, w dodatku do tego dania możesz użyć mięsa mielonego z indyka, piersi kurczaka lub wieprzowego.

Kotlety mielone w panierce – niezwykle smaczne

Składniki:

» 1 mała bułka
» mleko do namoczenia bułki
» pół kg mięsa mielonego z indyka
» 1 cebula starta na tarce
» 1 jajko
» ząbek czosnku
» pół łyżeczki pieprzu
» 1 łyżeczka soli
» 1/4 szklanki zimnej wody

Panierka:

» bułka tarta + jajko
» olej do smażenia

Przygotowanie:

Bułkę namocz w mleku. Mięso mielone umieść w naczyniu i dodaj: jajko, startą cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a potem wsyp sól i pieprz. Bułkę odciśnij z nadmiaru mleka , następnie dodaj do mięsa. Całość bardzo dokładnie wymieszaj, a podczas mieszania dodawaj zimnej wody. Jeśli dobrze wymieszasz i połączysz składniki, kotlety będą bardzo soczyste po usmażeniu.

Do małego garnka wlej olej – tak jak na frytki i rozgrzej na średnim ogniu, a potem z mięsa formuj kotlety o dowolnym kształcie. Jajko wbij do miseczki i rozmieszaj, a bułkę wyłóż na talerz. Panieruj kotlety podwójnie, tzn. w kolejności : jajko – bułka – jajko – bułka, a potem smaż je na rozgrzanym, głębokim tłuszczu przez kilka minut, aż się ładnie zarumienią.

Podawaj z puree ziemniaczanym i pieczonymi warzywami, buraczkami lub surówką. Smacznego!

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę