REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaKrem marchewkowy według przepisu Pascala Brodnickiego. Niego w gębie

Krem marchewkowy według przepisu Pascala Brodnickiego. Niego w gębie

Fot. Pixabay.com

Zupa krem przygotowana na bazie marchewki jest jedną z najzdrowszych i najpyszniejszych propozycji. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe, dzięki czemu poradzi sobie z nią każdy, nawet najmniej doświadczony w kuchni.

REKLAMA

Marchewkowa zupa krem to świetna propozycja zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zawarte w niej składniki odżywcze zapewniają nam wielu przydatnych dla zdrowia wartości. Poniższy przepis Pascala Brodnickiego pozwala to uzyskać.

Składniki:

cztery duże marchewki
jedna duża cebula
sambal (pasta z chilli) – jedna łyżka (lub mniej, jeżeli nie przepadamy za pikantnym smakiem)
pasta curry – jedna łyżka (lub łyżeczka przyprawy curry)
opcjonalnie korzeń imbiru (około 3 cm)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Kroimy cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy sos z chili i pastę curry, a następnie dorzucamy cebulkę. Wszystko mieszamy i smażymy na małym ogniu. Opcjonalnie można dodać imbir. W międzyczasie kroimy marchew na małe kawałeczki. Pod garnkiem zwiększamy ogień i dorzucamy warzywa.

Po kilku minutach dolewamy litr wody, aby płyn pokrył wszystkie składniki. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odlewamy nieco płynu do miseczki, a resztę składników blendujemy. Po zmiksowaniu jeszcze raz doprowadzamy zupę do wrzenia.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA