Zupa krem przygotowana na bazie marchewki jest jedną z najzdrowszych i najpyszniejszych propozycji. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe, dzięki czemu poradzi sobie z nią każdy, nawet najmniej doświadczony w kuchni.
Marchewkowa zupa krem to świetna propozycja zwłaszcza na chłodniejsze dni. Zawarte w niej składniki odżywcze zapewniają nam wielu przydatnych dla zdrowia wartości. Poniższy przepis Pascala Brodnickiego pozwala to uzyskać.
Składniki:
cztery duże marchewki
jedna duża cebula
sambal (pasta z chilli) – jedna łyżka (lub mniej, jeżeli nie przepadamy za pikantnym smakiem)
pasta curry – jedna łyżka (lub łyżeczka przyprawy curry)
opcjonalnie korzeń imbiru (około 3 cm)
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek i podsmażamy sos z chili i pastę curry, a następnie dorzucamy cebulkę. Wszystko mieszamy i smażymy na małym ogniu. Opcjonalnie można dodać imbir. W międzyczasie kroimy marchew na małe kawałeczki. Pod garnkiem zwiększamy ogień i dorzucamy warzywa.
Po kilku minutach dolewamy litr wody, aby płyn pokrył wszystkie składniki. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odlewamy nieco płynu do miseczki, a resztę składników blendujemy. Po zmiksowaniu jeszcze raz doprowadzamy zupę do wrzenia.