Krem sułtański jak za dawnych lat. Przepis Wachowicz na hitowy deser PRL-u

Ewa Wachowicz i krem sułtański
fot. Ewa Wachowicz / screen Youtube / Henia Foks

Wielu Polaków na pewno pamięta kultowy krem sułtański. Ten deser w epoce PRL uchodził za prawdziwy przysmak i często był podawany w kawiarniach. Dziś wspominając ten sentymentalny deser mamy bardzo pozytywne odczucia. Krem sułtański możesz z powodzeniem przygotować we własnej kuchni. Będzie to znacznie prostsze z recepturą Ewy Wachowicz.

REKLAMA

Z punktu widzenia kulinarnego czasy PRL wzbudzają emocje mieszane. Mimo że tęsknimy za babcinymi smakołykami przygotowanymi z niczego, to niektóre z nich np. smażoną wątróbkę, wspominamy z obrzydzeniem. Na szczęście mieliśmy wtedy szansę próbować takie receptury, które można otwarcie zaliczyć do tych obłędnie smacznych. I to właśnie do nich chcemy ochoczo wracać.

Do takich wybitnych przysmaków należy bez wątpienia krem sułtański. Był prawdziwym hitem i często rządził na naszych stołach. Ubóstwiał go każdy: niezależnie od wieku czy miejsca zamieszkania. Niedawno Ewa Wachowicz postanowiła odtworzyć przepis na ten słodki klasyk. Trzeba przyznać, że ten deser wychodzi doskonale za każdym razem.

REKLAMA

Przepis Ewy Wachowicz na słynny krem sułtański

Składniki:
4 łyżki cukru pudru
0,5 l śmietany 36%
3 łyżki kakao
rum do namoczenia
3 łyżki rodzynek
kilka małych biszkoptów
kilka małych bez
listki melisy do dekoracji

Przygotowanie:
Zimną śmietanę ubijamy, a na koniec wsypujemy do niej cukier puder. Połowę przyrządzonej bitej śmietany umieszczamy w pucharkach, a resztę łączymy z kakao i miksujemy. Gdy jej tekstura będzie jednolita, wrzucamy do niej rodzynki namoczone w rumie i mieszamy. Tak przygotowany kakaowy krem nakładamy za pomocą łyżki na ubitą śmietanę w naczynkach.

REKLAMA

Bezy kruszymy, a potem posypujemy nimi wierzchnią warstwę. Do każdego pucharka dajemy jeszcze po jednym biszkopcie. Ozdabiamy deser listkiem melisy. Smacznego.

Czytaj też: Fenomenalne ciasto Promyczek. Przy nim szarlotka to nic specjalnego

Podziel się: