W serze Korycińskim znaleziono groźne bakterie, dlatego Lidl wycofuje go ze sklepów. O sytuacji poinformował Główny Inspektor Sanitarny. W serze korycińskim produkowanym przez firmę Zarzeccy wykryto m.in. bakterie Listeria i gronkowce.
Z powodu wykrycia groźnych bakterii wycofano nie tylko felerną partię sera, ale również inne jego rodzaje. Jak informuje redakcja ZET, podczas rutynowych badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto w produkcie o nazwie „Ser koryciński swojski z orzechami włoskimi” bakterie Listeria monocytogenes oraz enterotoksyny gronkowcowe.
Szczegóły produktu: Ser koryciński swojski, ser dojrzewający z surowego, pełnego mleka krowiego, wszystkie rodzaje, z różnymi dodatkami. Producent: Zarzeccy Sp. z o.o. , 16-140 Korycin, Mielniki 19, Wet. Nr Ident. 20117216. Dystrybutor: Lidl sp. z o.o. sp. k., Jankowice, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne. Numer partii (data produkcji) 30.06.2020. Termin przydatności do spożycia terminy wszystkie przed i włącznie z datą 30.07.2020 oraz wszystkie od 13 do 21.08.2020 r.