Masz cukrzycę? Zjedzenie tego produktu może poważnie zaszkodzić

Słodycze
fot. Pixabay.com

Osoby chorujące na cukrzycę powinny kompleksowo podchodzić do swojego zdrowia. Wiadomo jest, że w przypadku tej jednostki niezwykle ważne jest utrzymanie odpowiedniej wagi. W przypadku wystąpienia otyłości – konieczne jest zrzucenie zbędnych kilogramów.

REKLAMA

Dieta dla cukrzyka

Co więcej, odpowiednio dopasowana dieta i przestrzeganie nawyków żywieniowych zapewnią nie odpowiednią masę ciała, ale i poprawę samopoczucia, podniesienie jakości życia czy ograniczenie możliwości wystąpienia poważnych powikłań.

Dieta dla osoby chorującej na cukrzycę powinna zostać dopasowana indywidualnie. Najlepiej udać się w tym celu do dietetyka, który zaplanuje dla nas odpowiedni jadłospis i pomoże we wdrożeniu zdrowych nawyków żywieniowych.

Istnieją jednak uniwersalne zasady, które sprawdzą się dla wszystkich chorujących na cukrzycę. Bardzo ważne jest, aby stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym.

REKLAMA

Co to w praktyce oznacza?

Konieczne jest unikanie produktów, które dostarczają cukrów prostych. Cukrzyk powinien zatem unikać słodkich wyrobów piekarniczych, miodu, jasnego makaronu i pieczywa, a także białego ryżu. Warto także pamiętać o tym, że indeks glikemiczny danego produktu rośnie wraz z jego rozdrobnieniem, obróbką termiczną oraz dojrzałością. Dla cukrzyka lepsze będą zatem niedojrzałe banany i makaron ugotowany al dente.

Co więcej, osoby chorujące na cukrzycę powinny także unikać produktów smażonych, przetworzonych czy zawierających duże ilości tłuszczu.

Dowiedz się również, jakich objawów nie możesz ignorować.

REKLAMA

Udostępnij: