REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNa grilla wybieram tylko tę rybę. Ma soczyste mięso i niewiele ości

Na grilla wybieram tylko tę rybę. Ma soczyste mięso i niewiele ości

ryba na grillu
fot. Pixabay

Co położyć na ruszcie zamiast kiełbasek, szaszłyków czy karkówki? Ryby! Łatwo i szybko się je grilluje, a ich mięso rozpływa się w ustach. Jest też zdrowe i lekkostrawne. Całkiem inaczej niż np. wieprzowy karczek, który zazwyczaj podgrzewamy na ruszcie. Ryba rybie nierówna. Kluczem do sukcesu jest wybór tej właściwej. Jakie gatunki najlepiej nadają się na grilla? Sprawdź!

REKLAMA

Na grilla nie powinny trafiać mrożone ryby, tylko zawsze świeże. Mięso ma być dość ścisłe, bo takie nie rozleci się w tracie odwracania na drugą stronę.

Przygotowanie ryby na grilla – krok po kroku

Z powodzeniem możesz grillować ryby słodkowodne i morskie. Nadają się te z dużą ilością tłuszczu, np. makrela, łosoś, tuńczyk czy sandacz. Do nich dołącza się także ryba maślana i halibut. Nieco chudsze (np. pstrąg) warto „dopieścić” marynatą z olejem lub masełkiem. Podczas zakupu zwróć uwagę na oczy i strzela. Te pierwsze muszą być szkliste, a skrzela – różowe bądź czerwone. Mętne oczy powinny cię mocno zaniepokoić, prawdopodobnie ryba jest nieświeża.

Jeśli rybę będziesz grillować w całości, sięgaj po sztuki o wadze do 500 g. Pokaźniejsze okazy ciężej będzie dopiec i pewnie będą się rozlatywać. Na początku rybę opłucz i pozbaw wnętrzności, nie zapominając o usunięciu łusek. Ponownie umyj, osusz ręcznikiem kuchennym i kombinuj z przyprawianiem.

REKLAMA

Zobacz także: Ranking grilli gazowych i węglowych

Jak poprawnie grillować rybę?

Delikatne mięso przypraw albo zanurz w marynacie na ok. 30 minut przed obróbką cieplną. Ryb nie trzeba długo trzymać na ruszcie, przeważnie wystarczy ok. 30 minut, by mięso się upiekło, a kawałki dochodzą jeszcze szybciej. Grilla zbyt mocno nie rozgrzewaj, bo mięso się zbyt mocno przesuszy.

Małe ryby, np. dorady należałoby w całości upiec na grillu, a te większe warto pokroić na filety, ale niezbyt cienkie. Takie mocno się wysuszą. Całe sztuki warto piec w specjalnych koszyczkach, z kolei drobne ryby – np. na aluminiowych tackach. W ten sposób mięso zachowa zwartą strukturę i wszystkie soki w środku.

REKLAMA

Czytaj też: Mistrzowski sposób na rybę. W cieście naleśnikowym smakuje wybornie

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA