Lato to najlepszy czas, aby sięgnąć po receptury na pyszne dżemy z sezonowych owoców. Agrest, porzeczki, maliny czy brzoskwinie sprawdzą się wtedy rewelacyjnie. Niestety czasami zdarza się, że mimo wysiłku nasze swojskie wyroby nie są takie, jak byśmy chcieli, nawet gdy skrupulatnie podążamy za przepisem. Przyczyn tego problemu czasami trzeba szukać zupełnie gdzie indziej.
O czym warto pamiętać, przygotowując dżemy?
W czasie robienia domowych przetworów wielu ludzi zapomina o właściwym przygotowaniu każdego słoika. Poza dokładnym wyczyszczeniem naczyń trzeba je też wyparzyć. Można to zrobić tradycyjnym sposobem, czyli podgrzewając wszystkie słoiki w gorącej wodzie przez mniej więcej kwadrans. Należy jednak uważać podczas umieszczania we wrzątku zimnych słoików, ponieważ mogą pęknąć.
Dlaczego solidne umycie i wyparzenie słoików jest tak ważne?
Ma to znaczący wpływ na proces pasteryzacji konfitur. Rozwijające się mikroorganizmy mogą bowiem sprawić, że wekowanie nie przebiegnie pomyślnie, a my w rezultacie nie zrobimy pysznych zapasów na zimę.
Jak wykorzystać dżemy w kuchni?
Dżemy mają szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być nie tylko wyśmienitym dodatkiem do kanapek, ale także składnikiem ciast i deserów. Bezbłędnie łączą się z goframi czy naleśnikami. Sprawdzą się także w roli nadzienia do klasycznych pączków lub babeczek. Dżemy owocowe mogą być też dodatkiem do wytrawnych przekąsek, można je podawać np. serem mozzarella.