ShareInfo.plKulinariaNajlepsze ciasteczka z PRL-u. Przepis na "orzeszki" znalazłam w zeszycie babci

Najlepsze ciasteczka z PRL-u. Przepis na „orzeszki” znalazłam w zeszycie babci

ciasteczka orzeszki
fot. screen Youtube / @Varvaracook

Przepis na ciasteczka orzeszki jest tak genialny, że będziesz go powtarzać bez przerwy. Kruche kulki z masą w środku są znane szczególnie starszym pokoleniom w Polsce. Dawnej wyrabiało się je przy pomocy specjalnej maszynki, a dziś nie każdy ma do niej swobodny dostęp, no chyba że odziedziczył ją po babci. Jednak brak fachowej aparatury nie jest żadną przeszkodą i słynne orzeszki można śmiało wyczarować bez niej. Wystarczy patelnia. Łakocie udają się znakomicie i smakują tak samo jak klasyk, a nawet lepiej. Koniecznie sprawdź ten przepis na orzeszki bez starodawnej maszynki.

REKLAMA

Dobrze, że niektóre wypieki z okresu PRL-u uchowały się do dziś. Część z nich można nawet kupić w cukierniach i sklepach, a inne trzeba zrobić samemu, bo prawie nigdzie nie można ich dostać. Jedyne co po nich zostało to czułe wspomnienia i sprawdzony przepis.

Orzeszki zawsze przywołują na myśl wspaniałe dziecięce czasy i mało kto za nimi nie przepada. Trudno je znaleźć w sklepie, więc warto przygotować je własnoręcznie według tego łatwego przepisu. Przyda ci się patelnia (opiekacz) do orzeszków, którą możesz kupić nawet przez internet.

Przepis na ciasteczka orzeszki z patelni

Składniki:
1 jajko
4 szklanki mąki
pół szklanki cukru pudru
250 g margaryny
szczypta soli
pół łyżeczki sody
1 szklanka gęstej śmietany

Krem orzechowy
pół szklanki gorącego mleka
250 g orzechów włoskich
kilka kropli oleju rumowego
120-150 g cukru pudru
200 g masła

REKLAMA

Przygotowanie:
Wszystkie produkty na ciasto połącz ze sobą i wyrabiaj na lśniące i zwarte ciasto. Rób to dość zwinnie, bo ciasto kruche nie lubi ciepła rąk i ogólnie nie służy mu długotrwałe zagniatanie.

Z ciasta formuj kuleczki. Patelnię mocno rozgrzej, a dołki posmaruj olejem. Gdy się rozgrzeje, wkładaj kulki ciasta do dołków i zamknij patelnię – smaż ciasteczka przez ok. pół minuty. Zarumieniły się? Są gotowe! Łupinki smaruj kremem orzechowym.

Krem z orzechów
Orzechy zalej gorącym mlekiem, wymieszaj na papkę i ostudź.

Masło w temp. pokojowej miksuj z cukrem, wrzuć chłodne orzechy, dodaj olejek rumowy i mieszaj. Włóż masę do chłodziarki, aby nieco stwardniała. Smaruj kremem połówki ciastek i zlepiaj ze sobą, potem odkładaj na talerzyk. Wszystkie sztuki schłódź w lodowce przez pół doby, a potem podawaj. Zachowają świeżość nawet przez kilka dni.

REKLAMA

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA