Baton 3 Bit przez długi czas stanowił niesamowicie słodką przekąskę dla wielu osób. W momencie gdy zaczęto tworzyć na jego bazie ciasta, coraz częściej zaczęło ono stanowić przyjemną i pyszną alternatywę.
Składniki:
2 duże opakowani herbatników petit beurre
1 puszka masy kajmakowej
500 ml śmietany kremówki 30%
1 serek mascarpone (250g)
3 łyżki cukru pudru
2 budynie waniliowe bez cukru
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
150 g masła w temperaturze pokojowej
100 g gorzkiej czekolady
blaszka o wymiarach 22×22 cm
Sposób przygotowania:
Oba budynie mieszamy z cukrem i połową szklanki zimnego mleka. Pozostałą ilość mleka zagotowujemy i dodajemy do niego budynie, po czym gotujemy ciągle mieszając. Gotowy budyń studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy po jednej łyżce budyniu. Mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
Na blachę wykładamy pergamin i układamy na nim warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę kajmakową, na której układamy drugą warstwę herbatników. Potem wykładamy masę budyniową i równo rozprowadzamy. Na kolejnej warstwie herbatników wykładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy startą czekoladą. Ciasto chowamy do lodówki.