
Ciasto z truskawkami w 30 minut – puszyste jak chmurka, z kilku prostych składników i niezwykle proste. Poznaj przepis.
To szybkie ciasto zrobisz w mig. Idealne do kawy czy ciepłego mleka. Przepis jest banalny, więc poradzi sobie z nim każdy początkujący kucharz.
Ciasto z truskawkami – puszyste, mięciutkie i przepyszne
Składniki na blaszkę o wymiarach 24 cm:
1 szklanka mąki – pół na pół mąka pszenna i ziemniaczana
2/3 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
truskawki
lukier
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek, następnie ubijaj je na najwyższych obrotach miksera, na sztywną, białą pianę przez co najmniej 10 minut, nie krócej. Dodawaj powoli cukier i cały czas miksuj na najwyższych obrotach. Dodaj żółtka i zmniejsz obroty, zmiksuj tylko do połączenia się składników. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodawaj po łyżce, a następnie mieszaj rózgą – nie miksuj. Przelej masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie na wierzchu ułóż truskawki.
Piecz ciasto w 180 stopniach przez 35 minut – góra-dół. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie polej je lukrem. Smacznego!