mięso na kotlety schabowe
fot. Pixabay

Dziś odtworzymy przepis na jeden z największych klasyków Polskiej kuchni. Zapewne wiesz, że chodzi o kotlety schabowe. To chyba najpopularniejsza potrawa w naszym kraju, która doczekała się wielu odsłon. Postanowiliśmy zdradzić Ci jeszcze jeden patent na soczyste schabowe, który od razu pokochasz.

Szukasz sposobu na zmiękczanie schabu przed smażeniem? Możesz namoczyć go w mleku i wrzucić do płynu jeszcze np. pokrojoną w piórka cebulę. Istnieje też druga metoda pozwalająca uzyskać miękkie i soczyste mięso. Wystarczy namoczyć je w… wodzie z kiszonych ogórków. Ma ona właściwości prozdrowotne, ale czy słyszałeś o jej ciekawym zastosowaniu przy robieniu schabowych? Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam.

Przepis na miękkie i soczyste kotlety schabowe

Składniki:
500 g schabu środkowego
2-3 jajka
bułka tarta
mąka pszenna
300 ml wody po kiszeniu ogórków
pieprz, sól
olej do smażenia

Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry (grubość ok. 2 cm), a potem rozbijamy je, najpierw od środka, a potem powoli przechodząc na boki. Porcje rozbijamy dość cienko, ale pilnujemy, by nie przerwać struktury mięsa.

Rozbite kotlety umieszczamy w naczyniu i zalewamy je sokiem po kiszeniu ogórków. Wkładamy do chłodziarki na co najmniej kilka godzin.

Później odsączamy i osuszamy kawałki mięsa, doprawiamy je pieprzem i solą. Teraz panierujemy po kolei schab w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, a gdy panierka nabierze apetycznej, złocistej barwy, wkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego.

Czytaj także: Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w piwie. Poznaj przepis


Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę