Namocz mięso w tym soku. Schabowe będą soczyste jak nigdy

mięso na kotlety schabowe
fot. Pixabay

Dziś odtworzymy przepis na jeden z największych klasyków Polskiej kuchni. Zapewne wiesz, że chodzi o kotlety schabowe. To chyba najpopularniejsza potrawa w naszym kraju, która doczekała się wielu odsłon. Postanowiliśmy zdradzić Ci jeszcze jeden patent na soczyste schabowe, który od razu pokochasz.

REKLAMA

Szukasz sposobu na zmiękczanie schabu przed smażeniem? Możesz namoczyć go w mleku i wrzucić do płynu jeszcze np. pokrojoną w piórka cebulę. Istnieje też druga metoda pozwalająca uzyskać miękkie i soczyste mięso. Wystarczy namoczyć je w… wodzie z kiszonych ogórków. Ma ona właściwości prozdrowotne, ale czy słyszałeś o jej ciekawym zastosowaniu przy robieniu schabowych? Wypróbuj ten przepis i przekonaj się sam.

Przepis na miękkie i soczyste kotlety schabowe

Składniki:
500 g schabu środkowego
2-3 jajka
bułka tarta
mąka pszenna
300 ml wody po kiszeniu ogórków
pieprz, sól
olej do smażenia

REKLAMA

Przygotowanie:
Mięso kroimy na plastry (grubość ok. 2 cm), a potem rozbijamy je, najpierw od środka, a potem powoli przechodząc na boki. Porcje rozbijamy dość cienko, ale pilnujemy, by nie przerwać struktury mięsa.

Rozbite kotlety umieszczamy w naczyniu i zalewamy je sokiem po kiszeniu ogórków. Wkładamy do chłodziarki na co najmniej kilka godzin.

REKLAMA

Później odsączamy i osuszamy kawałki mięsa, doprawiamy je pieprzem i solą. Teraz panierujemy po kolei schab w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy kotlety z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu, a gdy panierka nabierze apetycznej, złocistej barwy, wkładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego.

Czytaj także: Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w piwie. Poznaj przepis

Podziel się: