Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Poznaj ich niezwykłe zastosowanie!

nie wyrzucaj końcówek szparagów

Nie wyrzucaj końcówek szparagów – można je wykorzystać na wiele sposobów. Zero waste jest coraz bardziej obecne na co dzień, dlatego nie pozbywaj się ich i poznaj niezwykłe zastosowanie.

REKLAMA

Szparagi zazwyczaj podaje się z bułką tartą i masłem. Przed ich ugotowaniem najczęściej odkrawamy ich twarde końce i nie zastanawiając się wyrzucamy je do kosza. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że mają także swoje zastosowanie i można je użyć do przygotowania ciekawych potraw.

Nie wyrzucaj końcówek szparagów – co można z nich zrobić?

nie wyrzucaj końcówek szparagów

Odcinając końcówki pozostaje nam niewielka porcja szparagów. Nie należą one do najtańszych warzyw, dlatego warto zachować to, co miało wylądować w koszu. Jak można je wykorzystać? Przygotuj pyszny krem a’la cappuccino, bulion do zupy, albo dodaj je do risotto.

Wystarczy, że podczas przygotowywania wywaru dodasz pokrojone końcówki szparagów. Zupa będzie miała niezwykle pyszny i wyrazisty smak.  Poznaj też przepis na krem a’la cappuccino!

REKLAMA

Krem a’la cappuccino szparagowe

nie wyrzucaj końcówek szparagów

Składniki:

ok. 500 g końcówek i obierek z białych szparagów
pół cebuli
1 ząbek czosnku
¼ selera korzeniowego
ok. 1,5 l wody
100 g masła
sól, pieprz do smaku
200 ml śmietany 36 procent
100 g startego parmezanu

REKLAMA

Przygotowanie: 

Rozpuść masło w garnku i dodaj posiekaną cebulkę, a potem przeciśnij czosnek przez praskę. Końcówki szparagów pokrój bardzo drobno i dodaj do garnka. Całość podsmażaj na średnim ogniu.

Seler zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach, następnie wsyp do garnka. Zalej całość wodą i zagotuj.

Gotuj wszystko przez około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie dopraw solą, pieprzem, dodaj śmietankę, następnie wszystko zmiksuj blenderem na gładki krem.

Przelej krem do filiżanek i posyp wierzch startym parmezanem.

Podziel się: