Kotlety mielone są niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o specjały polskiej kuchni. Zazwyczaj dodaje się do nich namoczoną w mleku bułkę. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamiast pieczywa użyć płatków owsianych.
Większość osób uwielbia kotlety mielone. Każda gospodyni przyrządza je według swojego przepisu. Dzisiaj sięgniemy po recepturę na smaczne mielone wzbogacone o płatki owsiane.
Niezwykła wersja kotletów mielonych
Do klasycznych kotletów mielonych dodaje się bułkę namoczoną w mleku. Jednak można z niej zrezygnować i wybrać płatki owsiane. Dzięki nim potrawa będzie jeszcze pyszniejsza. Jakich składników będziemy potrzebowali?
90 g płatków owsianych
500 g mięsa mielonego
pieprz
sól
duża cebula
olej
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane zalej gorącą wodą (ok. 120 ml) i odstaw na 20 minut. Posiekaj w tym czasie cebulę i podsmaż ją wraz z rozgniecionym czosnkiem. Warzywa odstaw do wystudzenia, a potem połącz je z płatkami owsianymi i mielonym mięsem. Masę dobrze wymieszaj, dodaj do niej pieprz, sól i formuj kotlety. Smaż je z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Gdy będą złociste, wyłóż je na ręczniki papierowe. Podawaj z surówką i ziemniakami.