Nigdy nie rób mizerii bez tego dodatku. Z nim smakuje 3x lepiej

ogórki w misce
fot. screen Youtube / @pollyskuche

Smaczna sałatka do obiadu? Tylko mizeria. Największym powodzeniem cieszy się w sezonie letnim, gdy świeżych ogórków mamy pod dostatkiem. Poza tym sałatkę lubimy z jeszcze innych powodów: łatwo i szybko się ją robi. Pasuje do dań mięsnych i również świetnie smakuje solo. W co drugim domu rządzi najzwyklejsza w świecie mizeria z ogórków i śmietany. Warto podać ją w nieco odmienionej wersji. Z dodatkiem pora jest wyrazistsza w smaku, a pod względem zdrowotności, bije na głowę klasyczną wersję. Koniecznie poznaj przepis na mizerię wzbogaconą o pora.

REKLAMA

Dodanie do mizerii cebuli to dobry pomysł. Ale wciąż nie najlepszy. Por zdecydowanie lepiej podrasuje kultową sałatkę z ogórków. Stanie się niepowtarzalna w smaku i podbije każde podniebienie. Receptura polecana jest dla wszystkich, a szczególnie powinny zainteresować się nią fani wyrazistych smaków.

W skład standardowej mizerii wchodzą ogórki, śmietana i przyprawy. Można też dodać do niej pora, a całą kompozycję dosmaczyć octem jabłkowym. Osoby dające o linię mogą zastąpić śmietanę jogurtem naturalnym albo połączyć ze sobą oba składniki w proporcji 1:1. Będzie lżej i zdrowiej. Oto lista składników, których będziesz potrzebował do zrobienia odmienionej wersji mizerii.

Przepis na mizerię z dodatkiem pora

Składniki:
biały fragment małego pora
1 ogórek
1 ząbek czosnku
przyprawy: cukier, pieprz, sól
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki śmietany 12 proc.
1 łyżka octu jabłkowego

REKLAMA

Przygotowanie:
Najpierw ogórka poszatkuj na cienkie plastry (nie musisz go wcześniej odbierać) i przełóż do naczynia, doprawiając cukrem, solą i pieprzem wedle uznania.

Potem wlej odrobinę octu jabłkowego (lub octu z białego wina) i pozostaw na kilka minut. Zlej nadmiar płynu z warzywa. Starannie opłucz pora i posiekaj go w niezbyt grube talarki. Skrop sokiem z cytryny i odłóż na kilka chwil.

Ogórka i pora wymieszaj ze sobą i wrzuć do nich czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystko wymieszaj.

Dołóż śmietanę (lub jogurt) i skosztuj odrobiny mizerii, aby zorientować się, czy czegoś nie brakuje. Jeśli np. jest mało słona, dopraw ją. Sałatkę włóż na moment do chłodziarki. Przed serwowaniem możesz ją jeszcze doprawić aromatycznym koperkiem.

REKLAMA

Podziel się: